Bloggnorge.com // 365Fri
Start blogg

365Fri

Turid og Mats har pakket og dratt

Back Down Under.

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet mandag 21. desember , 2015 kl. 10:44

image
Det är 15 år sedan jag var i Australien sist. Den stora skillnaden till dags datum är att det har blivit 4 gånger så dyrt att äta, 3 gånger så dyrt att spela golf, och minst dubbelt så dyrt att hyra ett motellrum samt att folk flest har blivit enormt feta.
Överallt ligger dom på rad, Mac Donalds, KFC, Subway, Red Rooster och Hungry Jacks plus Fish and Chips ställena som finns överallt. Med andra ord: Allt är friterat mer eller mindre. Vi spenderade 8 månader i södra Asien där vi åt färska grönsaker, kyckling, räkor, fisk och ris varje dag samt att frukosten mestadels bestod av färsk frukt. Reaktionen på våra kroppar var omedelbar! Småtrött, allmänt hängig och uppblåsta magar och allmänt illamående kände vi båda två. Nu är det totalförbud när det gäller friterad och dålig mat. Blir supermarknaden och köpa egen mat i fortsättningen.
Australiernas priotering är ungefär: Cricket, barbeque, öl, rugby, V8 motorer i bilarna och undvika solen. Men folket är fantastiskt vänliga. Frågar man om något så är dom otroligt hjälpsamma och trevliga. I affären frågar dom till och med hur man mår.
Och här hälsar man på varandra ute på gatan, vilket är lite ovanligt för oss inåtvända, sura skandinaver. Vi hyrde en bil i Melbourne och bestämde oss för att köra kustvägen på ca 100 mil upp till Sydney med stopp på olika ställen på vägen. Bilen är en Kia i storlek av en leksaksbil, och i uppförsbackarna undrar man om det verkligen finns en motor under huven över huvud taget. En dag stannade vi på ett kafé mitt ute i vildmarken där ägarinnan hade försökt sälja stället ett par år till den nätta summan av 2,7 miljoner kronor! Vi gick in i  lokalen där det satt en ung kvinna från Skottland som cyklade från Perth till Sydney, en sträcka på ca 550 mil. Hon var minst sagt trött på cykeln och hade ramlat och slagit sig en gång så lite uppgiven var hon minst sagt. Vi erbjöd henne all hjälp vi kunde bistå med men med tanke på storleken på våran bil blev hon sittande när vi drog. Döm om våran förvåning när hon dök upp på samma motell på kvällen och 10 mil senare. Två engelsmän med större bil hade demonterat cykeln, stoppat in bagaget och tjejen i bilen och gett henne lift till ett ställe som heter Eden.
Vi har suttit i bilen och sett detta vidunderliga landet i snart en vecka, och ibland tappar man nästan andan så mäktigt det är.

image

Nöjd med ny hatt.

image

Nyfikna typer.

Men kängururna har lyst med sin frånvaro, vi har sett ett par men dom har legat påkörda vid vägkanten döda av olyckor. Vi läste om ett ställe där dom skulle finnas i stora mängder, och vara vana vid människor så vi drog dit med kameror i högsta beredskap, och efter lite letande fann vi en liten familj på 3 stycken. Turid såg en Emufågel en dag vilket är ovanligt och vi har förgäves kikat efter Koala ett par gånger. Vi blev bjudna på julfest i en park av värdparet vi bodde hos en kväll. Ibland hyr vi in hos hemma hos folk, trevligt sätt att bo plus lite billigare. Mormor i familjen var svenskättling, förstod svenska och var stolt över sitt ursprung. Hon gav oss knäckebröd och inlagd sill i gåva vilket var otroligt uppskattat.

image

En helsvensk, en halvsvensk och en trekvartssvensk.

image

Turid lika glad att se tomten som alla barnen.

Julfest i Australien är inte så likt våra där hemma, 30 grader varmt, mygg och varning för giftiga ormar i en park där vi såg enorma vilda påfåglar och folk mumsar på pizza och fish and chips i stället för julskinka.
Narooma var ett helt otroligt vackert ställe där vi hyrde båt ett par timmar för fiske en vacker dag. Turid lyckades få två små stackare som fick återgå till havet medans jag som vanligt kammade noll, men vi fick några fina bilder på dom mäktiga pelikanerna iallafall. Det skulle bo en ganska stor flock med sälar på en av Naroomas stränder, vi var där ett par gånger men dom var väl ute och fiskade för vi såg inte till dom tyvärr.
På kvällen var vi på lokal och lyssnade på lokalt, halvbra rockband och var med i ett lotteri där vi var ETT nummer bort för att kamma hem 5100 dollar!
Tur i kärlek och otur i spel!

image

Stor näsa.

image

3339 hade givit 5100 dollar!

image

Ninety mile beach.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.