Bloggnorge.com // 365Fri
Start blogg

365Fri

Turid og Mats har pakket og dratt

Reflektioner

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 28. mai , 2015 kl. 14:09
Tid for refleksjon

Tid för reflektioner

«Man skall ta seden dit man kommer» är i min värld ett självklart ordspråk. Att respektera skrivna och oskrivna lagar när man kommer till ett annat land borde vara en självklarhet för alla människor. Men så är ju inte fallet. Häpnadsväckande många filurer bryr sig inte alls om att ta seden dit man kommer. (Allra svårast för att respektera andras åsikter och gärningar verkar vara unga skäggiga män iklädda pyjamas som tillber en påhittad farbror vid namn Mohammed att ha) I Thailand finns långa traditioner inom buddhismen som är viktiga för människor här, och man borde ta för givet att folk sätter sig in och lär sig respektera det. Men man ser i regel någon varje dag uppföra sig eller klä sig på ett kränkande sätt tyvärr. En annan helig sak är Kungen och den kungliga familjen. Det är ingen smart sak att säga något negativt om dom kungliga eller på något sätt visa förakt. Eller räcka långfingret åt en affisch på drottningen tex. En mindre begåvad schweizare blev nekad att köpa ett helrör brännvin på en kunglig födelsedag, varpå han blev stött och tog en tuschpenna eller nåt liknade och måla dit en Hitler-mustasch på kungen. Schweizarn fick logga in på lokalt fängelse i 10 år!
Att lära sig enkla fraser och meningar på thai och slå ihop händerna och buga när man träffar en Thailändare är smart! Man blir respekterad direkt och allt blir lättare och så mycket trevligare. Men thai språket kan vara nog så lurigt. Det handlar mycket om tonsvängningar upp och ner och skillnaderna kan vara hårfina mellan fiasko och succé, Man kan för exempel säga «Vilken söt och trevlig mormor du har, och vilken god salladsdressing hon lagar». Men om man svänger tonläget något fel kan det i princip lika gärna betyda «Din gamla kärring till mormor luktar som en blöt hund, och jag hoppas hon blir överkörd av en buss i eftermiddag.» Så man får passa sig för tonläget. Och åt motsatt håll blir det också ofta lite galet, inte alls ovanligt är det på restaurang när det skall beställas på engelska. Härom kvällen beställde jag en pannkaka med ananas men tyckte det var lite torrt så jag frågade om det fanns lite sirap eller möjligtvis honung till pannkakan. En halvminut senare kom servitören smilande tillbaka och ställde ner ett askfat på bordet. Såna små händelser måste tas med ett leende på läpparna, det är ingenting som man kan bli sur och tvär för. Blir man det förolämpar du servitören och det är ingen lyckad idé. På ett ställe upptäckte vi till våran stora glädje att det fanns dvd spelare på rummet och att det fanns en hel hög med filmer i lobbyn. Vi hade inte sett på film eller tv på flera veckor. Så det inhandlades chips, jordnötter, läsk och kaker, vi rafsade med oss 5 filmer i all hast, pilade upp på rummet, Turid fick det tekniska ansvaret för att få in rätt kanal naturligtvis, och vi gladde oss åt en riktig filmkväll båda två. Efter 4 filmer som var så repiga så det inte ens gick att spela dom så fungerade den femte, en thriller med Morgan Freeman! Problemet var bara att Freeman snackade thai och var neongrön i ansiktet plus att det flimrade oavbrutet. Så det blev istället en repris av Thoresen Hvaersaagod på NrkP13 som vanligt.
En reflektion som är skrämmande är att många tycker sin mobiltelefon är det mest spännande som finns. En färjetur på ca två timmar satt vi bredvid en ung dam som stirrade ner i skärmen hela resan utan att se upp en enda gång. Kul att få frågan sen typ «Såg du några delfiner eller sköldpaddor eller nåt annat spännande när du tog färjan från Khanom till Koh Samui då?» «Nej, men jag klarade level 54 på Candy Crush Saga och fick över 50 likes på Facebook när jag la ut en selfie med mina nya solglasögon!»
I bland undrar man varför folk inte stannar hemma istället.

Ekte hjemmelaget hos Ann

Väninnor

Lär av dom lokala

Lär av dom lokala

Kommunikation

Kommunikation

Buddah uppmanar att älska allt levande

Buddha uppmanar att älska allt levande

image

Buddha vill att alla delar på livets glädjeämnen

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.